Decizia de inadmisibilitate Mugur Cristian Ciuvica c. Romaniei -Neincalcarea libertatii de exprimare

: Feb 07, 2013

Stimate domn, Stimata doamna,


Primiti acest e-mail in calitate de abonat la Newsletterul JurisClasor CEDO.

Acesta este ultimul articol acceptat spre publicare în cuprinsul revistei JurisClasor CEDO, numarul lunii Februarie 2013:

 

Obligarea la plata daunelor morale pentru afirmaţii calomnioase urmărea un scop legitim-apărarea reputaţiei altei persoane-şi era necesară într-o societate democratică - decizia de inadmisibilitate în cauza Mugur Cristian Ciuvică c. României

JurisClasor CEDO - Februarie 2013, 07

Autor: Gabriel Caian
Categorie: Decizii de inadmisibilitate

 

Prin decizia de inadmisibilitate a Curtii Europene a Drepturilor Omului, din data de 15 ianuarie 2013, a fost respinsa plângerea formulata de reclamantul Mugur Cristian Ciuvica (nr. 29672/05), prin care acesta invoca încalcarea libertatii sale de exprimare, consacrata de art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, prin aceea ca a fost obligat de instantele române sa plateasca domnului Traian Basescu suma de 500.000.000 ROL, cu titlu de daune morale, în urma afirmatiilor facute de reclamant într-o conferinta de presa cu privire la pretinsa colaborare a d-lui T.B. cu fosta Securitate.

CEDO a apreciat ca nu a existat o încalcare a art. 10 din Conventie, cât timp ingerinta în libertatea de exprimare era prevazuta de lege – art. 998-999 C.civ. -, urmarea un scop legitim – apararea reputatiei altei persoane – şi era necesara într-o societate democratica – sanctiunea rezultând dintr-o „nevoie sociala imperioasa” şi fiind proportionala cu scopul urmarit.

 

Revista "JurisClasor CEDO" reprezintă o publicaţie serială (lunară), în format exclusiv online, înregistrată la Biblioteca Naţională a României cu descrierea JurisClasor CEDO (ONLINE ISSN 2247 – 6911, ISSN-L 2247 – 6911)

 

Arhivă numere anterioare